OTAK SEMINIT – CATATAN TRAVELOG PENUH ADVENTURE

Antara kemahiran penting orang sales adalah kebolehan untuk berfikir secara pantas atau kita panggil “OTAK SEMINIT”
TIP nak BERJAYA secara PANTAS adalah follow character orang-orang yang berjaya.

✅ follow leader

✅ otak seminit- kebolehan berfikir secara pantas & menukar plan sekiranya apa yang di rancang tak menjadi

✅ Focus GOAL – “degil” yang penting mesti dapat end result. RESULT oriented.

Elemen penting di atas, boleh di terjemahkan dalam coretan Travelog penuh adventure geng-geng degil the jemahs. 

Itinerary hari ke 6 selepas ke central park adalah ke macy, shopping complex paling besar di US, tapi kalau nak beli lv, channel, US bukan lah tempatnya, nak beli jenama ni di europe berbaloi, next trip barcelona boleh plan nak jadi personal shopper sebab kaya2 personal shopper ni ????. 
Di sini kita mesti focus product us yang di jual di factory outlet sebab harga jauh murah, mesti focus coach, tumi, adidas, nike, levis antara jenama us. 
Sehari di woodbury memang tak cukup, ramai nak pergi semula ke woodbury tapi kat group kami ada mcgyver! Abg Rodaini Ramli Rodd memang power! Dia siap dah study factory outlet yang lebih dekat, so all the jemahs pun gigihnya naik bas ke Factory outlet Jersey Garden. Bukan senang ya nak jaga 18 orang yang memilih utk tidak ikut itinerary. 
Kami semua sampai from new york ke outtlet tiket pergi balik usd 14. Semua happy shopping beranak samsonite bagai & untuk saya, di woodbury tak sempat nak beli utk qualifiers JPLATINUM seramai 16 orang tahun ini layak ke New york, osaka & kun ming. Jadi gigih pergi balik premium outlet utk belikan coach sebagai tanda penghargaan buat mereka. Tanpa mereka, JPlatinum takkan pergi sejauh ini. Thank you team for all the hardwork 
Everything goes smooth until jeng jeng jeng… Kami gerak balik ke new york agak lambat, biasalah kan bila dah shopping, sedangkan ustaz pun hilang bershopping apatah lagi kami rakyat marhaen. Jalan jam sikit, team member yang tak ikut dah gerak ke tempat dinner. Debaran dah start waktu ni takut tak sempat nak dinner sebab ni dinner best, ada lobster. 
Daripada bas station ke subway naik tangga turun tangga, bayangkan dengan barang berjimbit kanan kiri & ada lagi beg besar tu. 

Sampai subway terus beli tiket tapi tak boleh beli sekali banyak pulak. Jadi buat satu2. Masa suntuk sangat, tetiba bos kami kata, satu tiket masuk dua orang. Geng yang tak pergi siap dah post gambar lobster (dalam hati ya Allah, janganlah tak dapat makan lobster- FOCUS kami sekarang adalah nak makan lobster). 

Semua ikut arahan leader, masuk dua orang ada yang tersepit, ada yang junjung beg, husband & abo farhan memang budak baik jadi kami patah balik beli tiket. Part ni semua gelak sampai keluar air mata. Tanpa soal semua ikut leader, nasib baik tak kena tahan. Cuba bayangkan yang bawak samsonite, siap junjung beg bagai. 
Then next is another trill, kami salah tunggu train, berlari macam amazing race. Subway di new york sangat2 padat. Berdebar sangat bila nak masuk train takut2 ada antara kami yang tertinggal. Dah dapat right train kami keluar salah tempat pula Jalan kaki ke tempat dinner lebih kurang 600m. Boleh imagine kan berlari dengan segala kepayahan, membawa beg kiri n kanan, kami kekal in one team, saling jaga jangan sampai ada yang tertinggal. 
& finally kami sempat sampai ke tempat dinner & menikmati lobster dengan sangat best! Perasaan best tu tak tergambar. 

Apa yang boleh kita kaitkan? 

✅ Lobster & barang2 di premium outlet adalah GOAL. in sales kita ada target. 
✅ tersalah naik train, berjalan jauh dengan barang2 berjinjit kiri & kanan adalah halangan sepanjang nak achieve GOAL.

✅ follow je leader, yang kita tau track record dia bagus sebab saya pernah extend trip dengan abg rod, dia memang superb, dictionary bergerak, cuma dalam kesuntukan masa, dia ada membuat sedikit kesilapan keputusan tetapi dia bertindak OTAK SEMINIT, pantas menukar direction & akhirnya kami sampai ke destinasi. 

Akhirnya kenikmatan makan lobster & kejayaan mendapatkan barang adalah nikmat yang sukar di ungkapkan dengan kata2. 

Ini adalah pengalaman terbaik sangat terbaik kami lalu. Dalam bas tak habis gelak lagi.

Thank you abg rod sebab jadi leader yang best, & geng jemahs yang sangat bersatu, tak de gaduh tak de marah2, follow leader, focus berlari kejar target. 
YOU ARE THE BEST IN THE WORLD!

This entry was posted in DIARY LUAR NEGARA and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>